Τα όσπρια στην καθημερινή διατροφή

Τα όσπρια είναι ίσως  η πιο ολοκληρωμένη ομάδα τροφίμων με πολύ υψηλή θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, καθώς και αλάτων φωσφόρου, σιδήρου, καλίου και νατρίου. Σε συνδυασμό με δημητριακά (ψωμί) ή φρούτα (πλούσια σε  βιταμίνη C ) η απορρόφηση των παραπάνω γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Στην Ελλάδα καταναλώνονται ευρέως τα φασόλια με τα διάφορα είδη τους όπως πλακέ, μαυρομάτικα, κόκκινα, μπαρμπούνια, χορόζια, γίγαντες, όπως και οι φακές ( ψιλές και χονδρές), τα ρεβίθια, το λαθούρι και τα μπιζέλια. Συνήθως τα περισσότερα καταναλώνονται σε σούπα, όμως τα τελευταία χρόνια τα βρίσκουμε και σε γευστικές σαλάτες ή ακόμα και σε διαφόρων ειδών παραλλαγές (ρεβιθοκεφτές).

Το μεγάλο πλεονάκτημα των οσπρίων έναντι των άλλων τροφών είναι ότι ευνοούν το αδυνάτισμα λόγω του αισθήματος κορεσμού της πείνας που προκαλούν. Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και τυμπανισμό.  Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα οσπρίων που πρέπει να καταναλώνει κάποιος είναι μισή μερίδα δηλαδή περίπου 3 κουταλιές της σούπας.  Πολλοί διαιτολόγοι προτείνουν την κατανάλωση των οσπρίων μαζί με ρύζι, ξηρούς καρπούς,  καρότο ή ακόμα και πορτοκάλι αφού οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες του ενός τροφίμου συμπληρώνουν αυτές του άλλου.

Τα περισσότερα όσπρια πρέπει να μουλιάσουν σε νερό από την προηγούμενη νύχτα για να είναι πιο εύκολα κατά το βράσιμο.  Το κοινότερο λάθος κατά το μαγείρεμα του φαγητού είναι η προσθήκη λαδιού. Το λάδι πρέπει να προστίθεται ωμό κατά το σερβίρισμα, για να αποφευχθεί η αλλοίωση των λιπαρών οξέων. Η ντομάτα πρέπει να μπαίνει στο τέλος λόγω της οξύτητας της που τα σκληραίνει, ενώ το αλάτι αν προστεθεί από την αρχή τα κάνει να ξεφλουδίζουν.  Επίσης καλό θα είναι να πετάξουμε το νερό μετά από 10 λεπτά από το πρώτο βράσιμο για να είναι πιο ελαφριά στο στομάχι και να διευκολύνετε η πέψη τους.