Συμβουλές για την καλλιέργεια φασολιών

Τα ξηρά φασόλια είναι εύκολο να καλλιεργηθούν και να αποθηκευθούν μετά τη συγκομιδή, για να σας προσφέρουν ένα υγιεινό και νόστιμο γεύμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Συνδυάζοντας τα φασόλια με καλαμπόκι, ρύζι ή άλλα σιτηρά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα γεύμα με πλήρες σε πρωτεΐνη. Τα φασόλια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και φυλλικό οξύ, περιέχουν μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και σελήνιο και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Χρόνος φύτευσης

Φυτεύουμε τους σπόρους των φασολιών όταν η θερμοκρασία εδάφους είναι περίπου 18-21 ⁰C.  Τα φασόλια φυτεύονται απ’ ευθείας στο έδαφος.

Αποστάσεις μεταξύ των φυτών

Οι σπόροι πρέπει να φυτευτούν σε απόσταση 4-5 εκατοστών μεταξύ τους. Η απόσταση μεταξύ των σειρών πρέπει να κυμαίνεται από 35 έως 92 εκατοστά ανάλογα με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε. Εάν καλλιεργείτε ένα μικρό αριθμό φυτών για χειρωνακτική συγκομιδή, η απόσταση των σειρών είναι πιο μικρή. Αν χρησιμοποιείτε τρακτέρ τότε η απόσταση πρέπει να είναι μεγαλύτερη.

Συμβουλές καλλιέργειας

Τα φασόλια μεγαλώνουν καλύτερα σε μετρίως πλούσια εδάφη, ωστόσο θα ευδοκιμήσουν και σε πιο εξαντλημένα καθώς έχουν τη δυνατότητα να παράγουν το δικό τους άζωτο. Τα φασόλια δεν ανταποκρίνονται καλά σε πρόσθετο λίπασμα. Εάν το έδαφός σας είναι όξινο, προσθέστε λίγο ασβέστη. Επικαλύψτε το έδαφός σας με οργανικό λίπασμα (κομποστοποιημένο)  κατά το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των φυτών για να κρατήσετε όλα τα ζιζάνια κάτω και να μην μεγαλώνουν μαζί με το φυτό σας.

Προβλήματα

Η υπερβολική βροχή μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα και μαρασμό του φυτού. Συνίσταται να μην κάνετε εργασίες κατά τη διάρκεια που τα φυτά είναι υγρά. Καθαρίστε το χώμα από τα υπολείμματα φασολιών στο τέλος της συγκομιδής και ασκείστε την εναλλασσόμενη καλλιέργεια την επόμενη χρονιά.

Στην περίπτωση που ο καιρός πριν την συγκομιδή είναι υγρός ή ο παγετός απειλεί τη συγκομιδή, μαζέψτε τα φυτά νωρίτερα και αποξηράνετέ τα σε κάποιο υπόστεγο, αχυρώνα ή υπόγειο. Τα φασόλια θα συνεχίσουν να ωριμάζουν ακόμα και μετά τη συλλογή τους μέσα στο λοβό, οπότε δεν συντρέχει κάποια ανησυχία επειδή η συγκομιδή θα γίνει νωρίτερα. Τα φασόλια είναι πολύ ευαίσθητα στο κρύο, οπότε καλλιεργήστε τους σπόρους αφού περάσει ο κίνδυνος του παγετού και συλλέξτε νωρίτερα τη σοδειά όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για να αποφύγετε οποιοδήποτε κίνδυνο παγετού το φθινόπωρο.

Συντήρηση

Η καλλιέργεια φασολιών είναι εύκολη συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες. Απλά ξεβοτανίστε, ποτίστε και βάλτε οργανικό λίπασμα ανάλογα με την περίοδο ανάπτυξης του φυτού. Τα φασόλια είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία, αλλά πρέπει να έχουν αρκετό νερό κατά το σχηματισμό των λοβών και των σπόρων για μια καλή συγκομιδή.

Συγκομιδή

Τα ξηρά φασόλια συλλέγονται όταν το φυτό βγάλει καρπό. Ξεριζώστε το φυτό με το χέρι σε περίπτωση που καλλιεργείτε στον κήπο σας, ωστόσο σε μεγάλες καλλιέργειες απαιτείται συγκεκριμένη αλωνιστική μηχανή. Η αλωνιστική μηχανή σας δίνει κατ’ ευθείαν τα φασόλια αποφλοιωμένα. Στην περίπτωση μικρής καλλιέργειας, μπορείτε να πιέσετε το λοβό για να βγει το φασόλι με το χέρι ή να κρατήσετε το φυτό από τις ρίζες και να το χτυπήσετε στο εσωτερικό ενός βαρελιού.

Μετά το αλώνισμα τα φασόλια πρέπει να καθαριστούν και να ταξινομηθούν κατά μέγεθος. Για μικρές ποσότητες μπορείτε να το κάνετε με το χέρι χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι μαλλιών για να διώξετε τη σκόνη και τα ξένα σώματα. Τα σπασμένα φασόλια μπορούν να γίνουν τροφή για ζώα. Για μεγάλες ποσότητες καλύτερα να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες που καθαρίζουν τα φασόλια με μεθόδους όπως το ηλεκτρονικό μάτι. Εάν τα φασόλια είναι ακόμη υγρά (δαγκώστε τα για να το καταλάβετε) αφήστε τα να στεγνώσουν κι άλλο πριν την αποθήκευση. Η κατάψυξη των φασολιών πριν την αποθήκευση σκοτώνει τυχόν παράσιτα, ωστόσο για μεγάλες ποσότητες προτείνεται η απεντόμωσή τους με χημικά πριν την αποθήκευση.

Αποθήκευση και Διατήρηση

Αποθηκεύστε τα φασόλια σε ξηρό, κρύο και καλά αεριζόμενο χώρο μακριά από το φως του ήλιου. Τα φασόλια αντέχουν μέχρι και δύο χρόνια μετά τη συγκομιδή τους αρκεί να διατηρούνται οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης για να μην κιτρινίσουν.

Εξοικονόμηση σπόρων

Τα φασόλια είναι ομογονιμοποιητικά, επομένως δεν χρειάζεται να ξεχωρίσετε διάφορες ποικιλίες. Απλά αποθηκεύστε τους καλύτερους και πρώιμους σπόρους για την επόμενη χρονιά.

Πάντα συμβουλεύεστε τον γεωπόνο σας πριν την σπορά οποιουδήποτε φυτού καθώς είναι ο καταλληλότερος σύμβουλος για τις καλλιέργειές σας.