Πως να καλλιεργήσετε φακές

Οι φακές είναι μια υπερτροφή που μπορεί να σας δώσει αρκετή από την πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα καθημερινά. Οι φακές είναι εύκολο να φυτευτούν και να αποθηκευτούν. Ξεκινήστε αγοράζοντας σπόρους ή αποξηραμένες φακές. Φυτέψτε τις σε ένα δοχείο ή στον κήπο σε σημείο με άφθονο ηλιακό φως και νερό. Με την σωστή προετοιμασία σε 100 μέρες θα έχετε τη δική σας συγκομιδή.

Επιλογή χώρου φύτευσης

 1. Αγοράστε σπόρους ή ξηρές φακές. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε συσκευασμένους σπόρους φακής στο γεωπονικό κατάστημα της περιοχής σας. Ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο κατάστημα λιανικής κηπευτικών ή να αγοράσετε από μια επιχείρηση βιολογικών σπόρων στο διαδίκτυο. Ωστόσο, μπορείτε να καλλιεργήσετε αποξηραμένες φακές που μπορείτε να προμηθευτείτε από το μπακάλικο της γειτονιάς ή τη λαϊκή αγορά, η καλλιέργεια των οποίων θα είναι η ίδια με αυτή που θα είχατε στην περίπτωση των σπόρων.
  • Οι σπασμένες φακές δεν θα καρποφορήσουν οπότε επιλέξτε ολόκληρους σπόρους.
 2. Ξεπλύνετε και ταξινομήστε τους σπόρους. Βάλτε τους σπόρους σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετέ τους με λίγο νερό. Πετάξτε τους σπόρους που είναι σπασμένοι, ραγισμένοι ή αποχρωματισμένοι.
 3. Φυτέψτε νωρίς την άνοιξη. Οι φακές ευδοκιμούν με το δροσερό, καθαρό καιρό του Μαρτίου και ωριμάζουν στις καυτές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Για να διατηρήσετε τους σπόρους σας ζωντανούς, η θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4ºC όταν φυτεύσετε. Εάν υπάρξει παγετός μετά την φύτευση, μην ανησυχείτε, καθώς τα περισσότερα σπορόφυτα επιβιώνουν ακόμα και αν πρέπει να ξαναβγάλουν ρίζες.
  • Εάν θέλετε πιο ευέλικτες επιλογές φύτευσης, μπορείτε να φυτεύσετε τις φακές σε εσωτερικό χώρο σε γλάστρες, αρκεί η θερμοκρασία του χώρου να διατηρείται περίπου στους 20ºC.
 4. Επιλέξτε μια ηλιόλουστη, καλά στραγγιζόμενη τοποθεσία. Οι φακές αναπτύσσονται καλά τόσο σε ανοιχτούς κήπους όσο και σε γλάστρες. Το κλειδί είναι να παρέχεται στο φυτό άφθονο ηλιακό φως. Φυτέψτε τις φακές σας δίπλα σε χαμηλά φυτά για να μην επισκιάζονται. Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος παραμένει υγρό χωρίς να συσσωρεύεται στάσιμο νερό στην κορυφή, καθώς έτσι μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες.
  • Εάν επιλέξετε να φυτέψετε τις φακές σε γλάστρα, επιλέξτε ένα βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστών για να επιτρέψετε την πλήρη ωρίμανση της ρίζας.
  • Εάν ανησυχείτε για την οξύτητα ή την αλκαλικότητα του εδάφους, να ξέρετε ότι η περιοχή pH ανάπτυξης των φυτών σας πρέπει να κυμαίνεται από 6,0 έως 6,5.

Φύτευση φακής

 1.  Εμβολιασμός των σπόρων. Πριν φυτεύσετε τους σπόρους σας, ψεκάστε τους με ένα υγιεινό μείγμα βακτηρίων, που ονομάζεται επίσης εμβόλιο, και μπορείτε να βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα. Αυτή η προεπεξεργασία βοηθά τις φακές να φυτρώσουν επιπλέον οζίδια ή προεκτάσεις στις ρίζες τους. Έτσι τα φυτά θα είναι πιο ανθεκτικά στις καιρικές αλλαγές και θα έχετε καλύτερη παραγωγή.
 2. Φυτεύστε σπόρους σε βάθος τουλάχιστον 2,3 εκατοστών. Εάν το χώμα είναι υγρό και σε καλή κατάσταση φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 2.5 εκατοστών. Εάν το χώμα είναι πιο στεγνό, φυτέψτε σε μέγιστο βάθος 6,5 εκατοστών. Μην υπερβείτε αυτό το βάθος διότι οι σπόροι δεν θα μπορέσουν να βλαστήσουν.
 3. Ακολουθήστε μια διάταξη φύτευσης. Οι σπόροι σας πρέπει να φυτευτούν σε απόσταση 2,5 εκατοστών. Εάν φυτεύσετε σε σειρά, φροντίστε να κρατήσετε 15 εκατοστά απόσταση μεταξύ των σειρών. Με αυτή τη φύτευση είναι δυνατό να αποδοθεί 0,5 κιλά ξηρών φακών ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.

Φροντίδα των φυτών

 1. Προσθέστε καλάμια ή μια πέργκολα για ώριμα φυτά. Οι πλήρως καλλιεργημένες φακές μπορούν να έχουν ύψος πάνω από 76 εκατοστά. Εάν γέρνουν, τότε τα λουλούδια και οι λοβοί των σπόρων τους μπορεί να σπάσουν ή να αγγίξουν το έδαφος. Προσθέστε ένα χαμηλό καφασωτό για να τα στηρίξετε και περάστε τα φυτά μέσα από τα κενά.
  • Για να δημιουργήσετε ένα γρήγορο καφασωτό, πάρτε μερικά καλάμια και μπήξτε τα στο χώμα δίπλα στα φυτά σας. Στερεώστε τις φακές πάνω τους με βαμβακερό κορδόνι. Έπειτα ενώστε τα καλάμια μεταξύ τους με άλλα καλάμια.
 2. Ποτίστε τα δύο φορές την εβδομάδα. Οι φακές είναι αρκετά ανθεκτικές στην ξηρασία. Ωστόσο, θα αναπτυχθούν καλύτερα εάν τις ποτίσετε μέχρι να υγρανθούν. Όταν πιέσετε με το χέρι σας, το χώμα πρέπει να είναι υγρό αλλά δεν πρέπει να έρχεται νερό στην πιεσμένη περιοχή.
 3. Καθαρίζετε και αραιώνετε τακτικά την περιοχή φύτευσης. Οι φακές μπορούν να μαραθούν γρήγορα και να κατακλειστούν από ανταγωνιστικά ζιζάνια. Για να αποφύγετε αυτή την έκβαση, αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα για να ξεριζώσετε τυχόν ζιζάνια. Εάν οι φακές μεγαλώνουν η μια πάνω στην άλλη αραιώστε τις για να προστατεύσετε την τελική συγκομιδή.
  • Περισσότερη κυκλοφορία αέρα θα μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης μυκήτων και άλλων ασθενειών.
 4. Αφαιρέστε τυχόν παράσιτα. Το φυτό σας μπορεί να κατακλυστεί από μικροσκοπικά έντομα, σε σχήμα αχλαδιού, γνωστά ως αφίδες, που τρώνε τις φακές. Αν δείτε αφίδες, ψεκάστε τα φυτά σας με νερό μέχρι να πέσουν. Αν δείτε άχυρα στην καλλιέργειά σας, αφαιρέστε τα φυτά που έχουν προσβληθεί.
 5. Συγκομίστε τα 80 έως 100 ημέρες μετά τη φύτευση. Κόψτε τα φυτά στη γραμμή του εδάφους όταν το κάτω τρίτο των λοβών αρχίσει να τρέμει όταν το κουνάτε. Μπορεί επίσης να φαίνονται κιτρινοκαφέ στην εμφάνιση. Στη συνέχεια ανοίξτε τους λοβούς για να αφαιρέσετε τους σπόρους από το εσωτερικό. Αφήστε τα να στεγνώσουν για λίγο πριν τα ξεπλύνετε.
  • Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις φακές σε ένα αεροστεγές δοχείο μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε.