Πρέπει να τρώει το παιδί σουσάμι;

Το σουσάμι (ή σησάμι) και τα υποπροϊόντα του αποτελούν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας.Οι σπόροι του σουσαμιού είναι μικροσκοπικοί και πλούσιοι σε λάδι, οι οποίοι αναπτύσσονται σε λοβούς του φυτού Sesamum Indicum. Ο φλοιός τους έχει μια χρυσή-καφετιά χροιά ενώ οι αποφλοιωμένοι σπόροι έχουν ένα υπόλευκο χρώμα, αλλά καφετίζουν όταν ψήνονται. Οι σπόροι του σουσαμιού έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και έχουν χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική για χιλιάδες χρόνια για την καταπολέμηση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αρθρίτιδας. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα που μπορείτε να καταναλώσετε είναι μια μικρή χούφτα ημερησίως.

Ο σησαμόσπορος, καρπός του φυτού σησάμι, αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή του σουσαμιού, του ταχινιού (πολτοποιημένο σουσάμι) και του χαλβά. Το σουσάμι αποτελεί μια πολύ θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί τόσο με την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων με υψηλή συχνότητα στους κατοίκους της Δύσης, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά.

Το σουσάμι είναι εξαιρετική πηγή περισσότερων από 10 διαφορετικών θρεπτικών συστατικών γι’ αυτό και θεωρείται από τους διατροφολόγους ιδιαίτερα σημαντικό για την ομαλή ανάπτυξη του γενετικού και ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.

Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Το σουσάμι περιέχει επίσης φυτοχημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως στερόλες (καμπεστερόλη, στιγμαστερόλη, β’ σιτοστερόλη κ.α.) και λιγνάνες (σεσαμίνη και σεσαμολίνη). Πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι δρουν προστατευτικά στον οργανισμό.

Ανά 100 γρ. το σουσάμι περιλαμβάνει:

  •  19,8 γρ. πρωτεΐνη
  • 52,5 γρ. λίπος
  • 15,20 γρ. υδατάνθρακες (εκτός φυτικών ινών)
  • 3 γρ. φυτικών ινών
  • 1.200 mg ασβεστίου
  • 540 mg φωσφόρου
  • 10 mg σιδήρου
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Βιταμίνη Ε