Ποιες είναι οι ελληνικές ποικιλίες ρεβιθιού

Τα ρεβίθια καλλιεργούνται στη χώρα μας από τα αρχαία χρόνια. Λόγω της ανθεκτικότητάς τους στην ξηρασία και της λιγοστής ανάγκης τους για λίπανση, κατατάσσονται πλέον σε μια από τις πιο εύκολες καλλιέργειες με υψηλές αποδόσεις. Συστήνεται η καλλιέργειά τους σε όρθια ανάπτυξη για να διευκολύνεται η συγκομιδή τους.

Στην Ελλάδα βρίσκουμε καλλιέργειες μεσόσπερμου και μεγαλόσπερμου ρεβιθιού. Τα μεσόσπερμα έχουν βάρος 350 – 450 γραμμάρια / 1000 σπόρους ή διάμετρο σπόρων 7,5 – 8,5 χιλιοστών, ενώ τα μεγαλόσπερμα έχουν βάρος μεγαλύτερο από 450 γραμμάρια / 1000 σπόρους ή διάμετρο μεγαλύτερη από 8,5 χιλιοστά.

Οι ποικιλίες ρεβιθιών στην Ελλάδα είναι οι εξής:

‘Θήβα’

Είναι μια μεγαλόσπερμη ποικιλία με βάρος 470 – 510 γραμμαρίων / 1000 σπόρους. Ο καρπός είναι μεγάλος, στρόγγυλος, ανοιχτο-κίτρινος με ανώμαλη επιφάνεια. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 45 – 70 εκατοστά. Η σπορά του γίνεται τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου και η ποσότητα σπόρου ανά στρέμμα είναι 18 – 20 κιλά.

Είναι εύκολα προσαρμοζόμενο σε φτωχά εδάφη και ανθεκτικό στην ξηρασία και σε χαμηλές θερμοκρασίες έως -3℃, ενώ είναι ευαίσθητο στους ασκομύκητες (μύκητας που αναπτύσσεται στα φυτά). Η απόδοση ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 150 – 200 κιλά σε ξηρικά χωράφια, ενώ σε χωράφια αρδευτικά ξεπερνάει τα 300 κιλά / στρέμμα.

‘Γαύδος’

Ακόμη μια μεγαλόσπερμη ποικιλία με βάρος 470 – 530 γραμμάρια / 1000 σπόρους. Καρπός μεγάλος, καφε – κίτρινος, με ανώμαλη επιφάνεια. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 70 εκατοστά. Η σπορά του γίνεται τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, ωστόσο μπορεί να σπαρθεί και τέλη Νοεμβρίου. Η ποσότητα σπόρου / στρέμμα είναι 18 – 20 κιλά.

Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ανθεκτική στην ξηρασία και σε θερμοκρασίες έως -5℃. Προσαρμόζεται εύκολα σε φτωχά εδάφη και είναι και αυτή ευαίσθητη στον ασκομύκητα. Η απόδοση της ποικιλίας ‘Γαύδος’ ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 150 – 200 κιλά / στρέμμα σε ξηρικά χωράφια, ενώ σε αρδευτικά μπορεί να ξεπεράσει τα 300 κιλά / στρέμμα.

‘Κερύνεια’

Η τρίτη μεγαλόσπερμη ποικιλία που καλλιεργείται στην Ελλάδα, με βάρος 460 – 500 γραμμάρια / 1000 σπόρους. Ο καρπός είναι ανοιχτο – κίτρινος, μεγάλος, με ανώμαλη επιφάνεια. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 70 εκατοστά. Και αυτή η ποικιλία καλλιεργείται τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου ενώ η ιδανική πυκνότητα φυτών / στρέμμα επιτυγχάνεται με 18 – 20 κιλά σπόρων / στρέμμα.

Ανθεκτική ποικιλία σε ξηρασία και θερμοκρασίες έως -5℃, προσαρμόζεται ακόμη και σε φτωχά εδάφη, ενώ και αυτή είναι ευαίσθητη στους ασκομύκητες. Η μέση απόδοσής της είναι 150 – 200 κιλά / στρέμμα σε ξηρικά χωράφια, και μπορεί να φτάσει άνω των 300 κιλών / στρέμμα σε αρδευόμενα.

‘Αμοργός’

Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι μεσόσπερμη με βάρος 350 – 380 γραμμάρια / 1000 σπόρους. Καρπός στρόγγυλος, με κίτρινο χρώμα και αυλακώσεις. Το ύψος του φυτού κυμαίνεται στα 45 -64 εκατοστά. Μπορεί να καλλιεργηθεί αρχές με μέσα Νοεμβρίου με την ιδανική πυκνότητα φυτών / στρέμμα να επιτυγχάνεται με 16 – 18 κιλά σπόρων / στρέμμα.

Η ποικιλία ‘Αμοργός’ αντέχει σε θερμοκρασίες έως -10℃ και αποδίδει ακόμη και σε πολύ φτωχά εδάφη. Προτιμάτε λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας της στον ασκομύκητα. Η μέση στρεμματική απόδοση είναι 160 – 220 κιλά / στρέμμα σε ξηρικά χωράφια, και πάνω από 350 κιλά / στρέμμα σε αρδευόμενα.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην ζήτηση ακόμη μεγαλύτερων σπόρων με την ποικιλία ‘μακαρένα’ να είναι στην πρώτη θέση. Η συγκεκριμένη ποικιλία πήρε το όνομά της από τον εξαγωγικό οίκο ‘La Macarena’ με έδρα το Μεξικό.