Ποια όσπρια και πότε τα εισάγουμε στη διατροφή του βρέφους

Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής. Είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυτοχημικές ουσίες, βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.α., ενώ η περιεκτικότητα τους σε λίπος είναι μικρή.

Στα όσπρια ανήκουν: οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, η φάβα, τα ξερά κουκιά και οι ποικιλίες όλων αυτών.

Εισαγωγή οσπρίων στη διατροφή του βρέφους

Μπορούμε να εισάγουμε τα όσπρια στη διατροφή του βρέφους προς το τέλος του πρώτου έτους ζωής, αφού γίνουν πρώτα καλά ανεκτά: λαχανικά και φρούτα, δημητριακά και τα προϊόντα τους, κρέας, ( λευκό και κόκκινο ) πουλερικά, ψάρι και αυγό.

Αν δεν αρέσουν στο παιδί ή διαπιστώσουμε ότι έχει δυσπεψία μετά την κατανάλωση οσπρίων, δεν επιμένουμε και προσπαθούμε να τα δώσουμε ξανά μετά από κάποιο διάστημα.

Χρήσιμες  συμβουλές:

  • Φροντίζουμε ώστε το παιδί να καταναλώνει όσπρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
  • Φροντίζουμε ώστε το παιδί να καταναλώνει ποικιλία οσπρίων. Εναλλακτικά μπορούμε να μαγειρέψουμε 2 ή και περισσότερα όσπρια μαζί στο ίδιο γεύμα.
  • Εκτός από την κατανάλωση οσπρίων ως κύριο γεύμα μπορούμε να ενθαρρύνουμε το παιδί να τα καταναλώνει και ως συνοδευτικό αυτού ή ως σαλάτα.
  • Επιλέγουμε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος των οσπρίων π.χ. ρεβυθοκεφτέδες ή μπιφτέκια με φακές, ώστε να είναι αρεστά στο παιδί.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τέλος αφού έχουν μαγειρευτεί τα όσπρια, για να διαφυλάξουμε τα οφέλημα θρεπτικά του στοιχεία.

Συνδυάζουμε τα όσπρια με δημητριακά όπως ψωμί ή ρύζι π.χ. φακόρυζο, ρεβιθόρυζο, καθώς έτσι βελτιώνεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών τους. Οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως αυτές που παίρνουμε από τα όσπρια, δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην αναλογία που τα χρειάζεται ο οργανισμός μας. Συνδυάζοντας, ωστόσο τα όσπρια με δημητριακά, τα αμινοξέα τους αλληλοσυμπληρώνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του γεύματος.