Λήγει το αλεύρι;

Άλευρα

Το αλεύρι είναι ένα βασικό συστατικό της διατροφής μας που παρασκευάζεται μέσω της  άλεσης σπόρων ή άλλων τροφών σε σκόνη.

Παρόλο που προέρχεται παραδοσιακά από σιτάρι, διατίθενται πλέον πολλά είδη αλεύρων, όπως καρύδας, αμυγδάλου και άλλων ποικιλιών χωρίς γλουτένη.

Πολλοί άνθρωποι διατηρούν το αλεύρι στο ντουλάπι τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα – ακόμη και πολύ πέρα ​​από την ημερομηνία λήξης.

Γι’ αυτό, μπορείτε να αναρωτιέστε πόσο καιρό είναι ασφαλές να διατηρήσετε το αλεύρι.

Αυτό το άρθρο εξηγεί αν το αλεύρι χαλάει, εξετάζει τις κατάλληλες τεχνικές αποθήκευσης, και εξηγεί τους κινδύνους της κατανάλωσης αλεύρων που έχουν λήξει.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής του αλεύρου; 

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του αλεύρου ή το χρονικό διάστημα που είναι ασφαλές προς κατανάλωση πριν αρχίσει να χαλάει.

Τα περισσότερα άλευρα παραμένουν φρέσκα 3-8 μήνες σε θερμοκρασία δωματίου, συνήθως μετά την ημερομηνία λήξης τους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διάρκεια ζωής εξαρτάται από τον τύπο του αλεύρου, τα συστατικά του και τον τρόπο αποθήκευσης του.

Είδη αλεύρων

Το αλεύρι κατηγοριοποιείται συχνά από το επίπεδο επεξεργασίας του, το οποίο επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του. Το συστατικό προέλευσης, όπως το σιτάρι, παίζει επίσης το ρόλο του.

Για παράδειγμα, το άσπρο αλεύρι γενικής χρήσεως γενικά παραμένει φρέσκο περισσότερο από το αλεύρι ολικής αλέσεως λόγω των τεχνικών με τους οποίους το κάθε ένα επεξεργάζεται.

Το άσπρο αλεύρι είναι εξαιρετικά εκλεπτυσμένο, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόκκος απογυμνώνεται από το πίτουρο και το φύτρο, αφήνοντας μόνο το αμυλούχο ενδοσπέρμιο. Αντιστρόφως, το αλεύρι ολικής αλέσεως περιέχει και τα τρία μέρη του κόκκου – το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο.

Το πίτουρο και το φύτρο είναι πλούσια σε έλαια, καθιστώντας τα προϊόντα ολικής αλέσεως πιο ευάλωτα στην αλλοίωση. Αυτό συμβαίνει όταν τα λίπη εκτεθούν στο φως, την  υγρασία ή τον αέρα, προκαλώντας συνήθως ανεπιθύμητη γεύση και οσμή.

Επειδή οι εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη, όπως το αλεύρι αμυγδάλου ή καρύδας, είναι συχνά υψηλές σε λάδι, μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπείς στην οξείδωση από το λευκό αλεύρι.

Επιπλέον, το αλεύρι γενικής χρήσης χωρίς γλουτένη, το οποίο συνήθως συνδυάζει πολλά άλευρα, μπορεί να είναι πιο ευάλωτο στη μούχλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υγρασία.

Μέθοδοι αποθήκευσης

Επιπλέον, η διάρκεια ζωής του αλεύρου εξαρτάται από το πώς το αποθηκεύετε.

Σύμφωνα με μελέτες, το αλεύρι θεωρείται σταθερό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου.

Ωστόσο, θα πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του. Η ψύξη ή η κατάψυξη μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τη διάρκεια αποθήκευσης.

Για παράδειγμα, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις διαρκεί 6-8 μήνες στο ράφι, αλλά μέχρι 1 έτος εάν ψύχεται και 2 έτη εάν είναι κατεψυγμένο.

Αν βάζετε το αλεύρι σας στο ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει μακριά την υγρασία και το νερό για να αποφύγετε τη μούχλα. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με στεγανοποίηση σε αεροστεγές δοχείο, όπως πλαστική σακούλα ή δοχείο τροφίμων.

Έχετε υπόψη ότι πρέπει να αφήσετε το αλεύρι που βρίσκεται στο ψυγείο ή είναι κατεψυγμένο να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσετε. Αυτό θα αποτρέψει το σβόλιασμα.

Πώς να καταλάβετε ότι ένα αλεύρι έχει χαλάσει

Τα περισσότερα συσκευασμένα άλευρα έχουν ημερομηνίες λήξης, που είναι τυπωμένες στην συσκευασία, για να υποδείξουν πόσο καιρό θα παραμείνουν φρέσκα.

Ωστόσο, αυτές οι ετικέτες δεν είναι υποχρεωτικές και δεν υποδηλώνουν ασφάλεια. Έτσι, το αλεύρι σας μπορεί να είναι ακόμα ασφαλές για φαγητό ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το αλεύρι σας είναι ασφαλές είναι να το μυρίσετε. Ενώ το φρέσκο ​​αλεύρι έχει ουδέτερη οσμή, το χαλασμένο αλεύρι είναι δύσοσμο- μπορεί να είναι μπαγιάτικο, μουχλιασμένο ή ξινό. Μπορεί επίσης να φαίνεται αποχρωματισμένο.

Επιπλέον, αν το αλεύρι σας έρθει σε επαφή με νερό ή υγρασία, ενδέχεται να εμφανιστούν μεγάλες μάζες μούχλας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει αμέσως να απορρίψετε ολόκληρη τη συσκευασία.

Για να αποφύγετε την σπατάλη των τροφών , δοκιμάστε δημιουργικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσετε το παλιό σας αλεύρι όταν είναι κοντά ή μετά την ημερομηνία λήξης του

Κίνδυνοι χρήσης αλεύρων που έχουν λήξει

Όταν το αλεύρι οξειδωθεί, η μοριακή του δομή αλλάζει – πράγμα που μπορεί να προκαλέσει επιβλαβείς ενώσεις.

Ωστόσο, καμία πρόσφατη μελέτη δεν αποκάλυψε οποιεσδήποτε επιζήμιες συνέπειες από την κατανάλωση οξειδωμένων αλεύρων . Αν και τα μαγειρεμένα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αυτό μπορεί να έχουν δυσάρεστη γεύση, είναι απίθανο να βλάψουν την υγεία σας εάν τα καταναλώσετε σε μικρές ποσότητες.

Από την άλλη πλευρά, το μουχλιασμένο αλεύρι μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Ενώ δεν είναι όλα τα είδη μούχλας επιβλαβή, ορισμένα μπορούν να παράγουν επικίνδυνες χημικές ουσίες γνωστές ως μυκοτοξίνες. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως έμετο και διάρροια.

Οι μυκοτοξίνες συνδέονται επίσης με άλλες σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της ηπατικής νόσου, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται και τη διάρκεια της κατανάλωσης.

Έτσι, είναι πάντα καλύτερο να πετάξετε το αλεύρι σας αν μυρίζει άσχημα ή παρουσιάζει σημάδια μούχλας.

Εν κατακλείδι

Το αλεύρι έχει μακρά διάρκεια ζωής, αλλά γενικά πηγαίνει χαλάει μετά από 3-8 μήνες.

Το λευκό αλεύρι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, ενώ οι ποικιλίες ολικής αλέσεως και χωρίς γλουτένη διαρκούν λιγότερο. Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αλεύρου σφραγίζοντάς το σωστά, ψύχοντας ή παγώνοντας το.

Φροντίστε να πετάξετε το αλεύρι σας αν έχει δυσάρεστες οσμές, αποχρωματισμό ή ανάπτυξη μούχλας.