Αφράτο Πασχαλινό τσουρέκι με αλεύρι “Κούλα”

Το τσουρέκι ως σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης, συνδέεται με τοπικά ήθη και έθιμα και αποκτά μια μοναδική σημασία για όλους τους Έλληνες ιδίως την περίοδο του Πάσχα. Συγκεκριμένα, το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Το τσουρέκι είναι το πιο γνωστό από τα διάφορα πασχαλινά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, ενώ άλλα γνωστά πασχαλινά ψωμιά είναι η «λαμπροκούλουρα» ή το «λαμπρόψωμο».

Στις μέρες μας το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο, ενώ οι διάφορες εκδοχές στις οποίες είναι διαθέσιμο σκέτο ή με διάφορες γεμίσεις το «μεταμορφώνουν» στην απόλαυση που μπορείς να γευτείς σε κάθε στιγμή της ημέρας.

ΥΛΙΚΑ (για 4 τσουρέκια):

  • 60 ml νερό ζεστό (όχι καυτό)
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ (2 συσκευασίες) φρέσκιας μαγιάς
  • 1 κιλό αλεύρι ” Κούλα” για τη ζύμη
  • 125 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml γάλα
  • 60 ml αλισίβα
  • 1 στικ κανέλας
  • 7 μέτρια βολάκια μαστίχα Χίου κοπανισμένα σε σκόνη
  • ½ κ. γ. μαχλέπι κοπανισμένο σε σκόνη
  • 1 αυγό
  • 1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
  • λίγο φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα (προαιρετικό)
  • βρασμένα κόκκινα πασχαλινά αυγά για διακόσμηση (προαιρετικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε 60 ml ζεστό (όχι καυτό) νερό και μέσα του διαλύουμε 1 κ. γ. ζάχαρη και την φρέσκια μαγιά ανακατεύοντας να διαλυθεί τελείως. Προσθέτουμε 80 γρ αλεύρι να φτιάξουμε ένα ελαφρύ χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος (ή στο φούρνο στους 30*C) για 20 λεπτά περίπου να φουσκώσει.
  2. Φτιάχνουμε την αλισίβα (ή το νερό) και την βάζουμε να βράσει μαζί με στο στικ κανέλας. Μόλις βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να πάρει όλο το άρωμα της κανέλας. Αφαιρούμε την κανέλα στραγγίζοντας το υγρό.
  3. Στο γουδί χτυπάμε μαζί το μαχλέπι με την μαστίχα να γίνουν σκόνη (μπορούμε να ρίξουμε και λίγη ζάχαρη αν κολλάνε στο σκεύος).
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το προζύμι μαζί με ¼ από το ελαιόλαδο, το χλιαρό γάλα, την αλισίβα (ή νερό), τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αυγό. Αναμιγνύουμε καλά τα υλικά είτε με τα χέρια είτε με το μίξερ.
  5. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (αλεύρι – ελαιόλαδο – αλεύρι – ελαιόλαδο – αλεύρι) μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας ( ή από τον κάδο του μίξερ).
  6. Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ½ – 2 ώρες, να διπλασιάσει τον όγκο του.
  7. Όταν έχει φουσκώσει, το ζυμώνουμε πάλι (θα κάτσει η ζύμη) και το χωρίζουμε σε 3 – 4 ίσα κομμάτια. Ζυμώνουμε ένα ένα τα κομμάτια ενώ τα υπόλοιπα τα έχουμε σκεπασμένα καλά.
  8. Κάθε τμήμα το χωρίζουμε στα δύο, τα πλάθουμε σε κορδόνια και τυλίγουμε το ένα γύρω από το άλλο «κολλώντας» τα μεταξύ τους με λίγο νερό (μπορούμε να τα χωρίσουμε και στα τρία πλέκοντας πλεξούδα). Αν θέλουμε στο πάνω μέρος τους στερεώνουμε ένα έτοιμο βρασμένο κόκκινο πασχαλινό αυγό και τυλίγουμε τις άκρες τους (πάνω – κάτω) προς τα κάτω για να μην ανοίξουν.
  9. Κάθε ένα που τελειώνει, το τοποθετούμε με απόσταση μεταξύ τους (γιατί θα φουσκώσουν πάλι), πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί και το σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας καλά.
  10. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για τρίτη φορά μια ώρα περίπου σε ζεστό σημείο.
  11. Όταν περάσει το διάστημα αυτό και έχουν αφρατέψει πάλι, τα αλείφουμε από πάνω με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ αμυγδάλου.
  12. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου 10 εκ από το κάτω μέρος του φούρνου, στους 180* C για 25 λεπτά περίπου (όταν έχουν χρυσαφίσει εξωτερικά καλά, είναι έτοιμα).
  13. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
  14. Αν θέλω να τα αποθηκεύσουμε τα τυλίγουμε με μεμβράνη και με χοντρή πλαστική σακούλα από πάνω. Μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα και να τα βγάλουμε 8 ώρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Καλή σας όρεξη